Kuvittele seuraava tilanne: olet juuri saapunut töistä kotiin raskaan päivän jälkeen. Yhtäkkiä huomaat lattian tulvivan vedestä. Toteat: “vesivahinko”. Sydämesi syke nousee ja paniikki alkaa vallata ajatuksiasi. Et tiedä mitä tehdä ja pystyt ajattelemaan vain kalliita korjausremontteja ja vakuutuksesi kattavuutta.
Vesivahinko on ikävä tilanne. Vesivahingon iskiessä on kuitenkin tärkeää pysyä maltillisena ja toimia nopeasti sekä tehokkaasti. Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi vinkkejä, miten voit minimoida vahingot ja toimia oikein, silloin kun vesivahinko pääsee yllättämään.
Vesivahinko – välittömät toimenpiteet havaitsemisen jälkeen
Kun huomaat vesivahingon, sulje välittömästi pääsulkuventtiili. Omakotitaloissa tämä sijaitsee yleensä talon ulkopuolella tai sen teknisessä tilassa. Taloyhtiöissä pääsulun sulkeminen ei välttämättä onnistu omatoimisesti. Tällöin voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Pääsulkuventtiilin sulkeminen estää veden jatkuvan vuotamisen ja auttaa minimoimaan vahinkoa.
Pääsulkuventtiilin sijainnin selvittäminen etukäteen voi säästää aikaa ja pienentää vesivahingon laajuutta, kun itse tilanne on päällä. Vesivahinko voi johtua useasta eri syystä. Tämän aiheuttaja voi olla esimerkiksi vuotava putki, rikkoutunut hana tai viallinen kodinkone. Vesivahingon syy olisi aina hyvä selvittää, vaikka kyseessä olisi vain hetkellinen vuoto.
Vesivahinko – Sähkölaitteiden turvallisuus
Tarkista ensimmäisenä, onko vesi päässyt kontaktiin sähkölaitteiden kanssa. Jos näin on päässyt käymään, sammuta sähköt kytkentäkaapin pääkatkaisijasta tai irrota sulakkeet välittömästi. Älä koske missään tapauksessa sähkölaitteisiin tai töpseleihin! Sähkö ja vesi eivät sovi yhteen, joten tämä toimenpide on äärimmäisen tärkeä turvallisuuden kannalta. Jos et ole varma onko vesi päässyt kontaktiin sähkön kanssa, voit varmuuden vuoksi katkaista sähköt pääkatkaisijasta.
Vesivahinko – Veden poisto ja kuivaus
Pyri poistamaan vesi mahdollisimman nopeasti. Voit käyttää vesi-imuria tai yrittää tyhjentää veden lattiakaivon kautta. Jos vettä on vain vähän lattioilla, voit yrittää imeyttää sitä pyyhkeisiin, rätteihin ja lakanoihin. Jos vettä on paljon ja vesi on levinnyt rakenteisiin tai seinäpintoihin, kannattaa avata ikkunat ja ovet tuuletusta varten. Mikäli mahdollista, käytä lämpöpuhallinta apuna kuivumisprosessissa. Mitä kauemmin vesi muhii rakenteissa, sitä pahemmat vauriot ovat.
Kosteusvaurioiden ehkäisy
Märät materiaalit, kuten matot ja huonekalut tulisi poistaa vedestä ja siirtää kuivumaan mahdollisimman nopeasti. Näin voit estää kosteusvaurioiden laajenemisen ja homeen muodostumisen. Muista myös kuivata tila perusteellisesti, jotta vältät piilevien kosteusongelmien syntymisen. Lopuksi kannattaa kutsua putkimies paikalle, vaikka olisit selvinnyt vesivahingosta omatoimisesti. Putkimies voi selvittää vesivahingon syy ja korjata sen aiheuttaneen vaurion.
Yhteydenotto vakuutusyhtiöön
Jos vesivahinko on mittava tai aiheuttaa suuria vaurioita, ota välittömästi yhteyttä vakuutusyhtiöösi. He ovat asiantuntijoita vesivahinkojen suhteen ja osaavat antaa sinulle tarvittavaa ohjeistusta ja neuvoja vahingon korjaamiseksi. Muista dokumentoida vahingot valokuvilla ja säilyttää kaikki asiaan liittyvät todisteet tallessa. Täältä voit vielä käydä lukemassa vakuutusjuristin tekemän artikkelin siitä, mitä vakuutukset voivat kattaa vesivahingoissa.
Kutsu ammattilaiset apuun
Jos vahinko on mittava tai sinulla ei ole tarvittavaa osaamista näiden korjaamiseksi, kannattaa harkita ammattilaisen apua. Voit turvautua putkifirman apuun, jolla on tarvittava osaaminen, kalusto ja kokemus vesivahinkojen korjaamiseen. Putkifirmat ovat erikoistuneet putkien korjauksiin ja ne ovat päteviä käsittelemään erilaisia vesivahinkoihin liittyviä ongelmia. Heillä on myös laajempi näkemys mahdollisista piilevistä vahingoista ja he osaavat tarvittaessa tehdä kokonaisvaltaisen arvion vahingon laajuudesta. Ammattilaisten apua vesivahinkoihin voit hakea esimerkiksi tästä.
Vaikka vesivahinko voi olla stressaava ja haastava tilanne, nopealla toiminnalla voit vähentää sen aiheuttamia vahinkoja merkittävästi. Tärkeintä on pysyä rauhallisena sekä toimia järjestelmällisesti ja mahdollisimman tehokkaasti.